برپایی خیمۀ تحصن در هرات؛ سهم حوزۀ غرب در حکومت جدید کجاست؟
همزمان با کشمکشهای دوامدار نهادها و شخصیتهای سیاسی برای تشکیل کابینۀ حکومت جدید، نمایندهگان مردم ولایتهای حوزۀ غرب کشور در مجلس و شماری از فعالان مدنی این حوزه خواستار مشارکت در ترکیب دولت جدید هستند.
این معترضانی که از ولایتهای هرات، فراه، غور و بادغیس نمایندهگی میکنند، امروز (سهشنبه، هفدهم سرطان) با پریایی خیمۀ تحصن در برابر دفتر والی هرات، به آنچه که تبعیض دوامدار علیه مردم این ولایتها عنوان میکنند، دست به اعتراض زدند. آنان میگویند که حوزۀ غرب افغانستان با اختصاص ۳۳ درصد از جغرافیای کشور و دستکم ۲۵ درصد از جمعیت کل افغانستان، در سالیان پسین سهمی ناچیزی در ادارههای دولتی داشته است.
منورشاه بهادری، نمایندۀ مردم هرات در مجلس میگوید که باشندهگان حوزۀ غرب افغانستان بیش از این تحمل تبعیض نظاممند دولت را ندارند و در صورت ادامۀ این روند، دست به اعتراضهای گسترده خواهند زد. او میافزاید که مشارکت سیاسی حق همۀ شهروندان کشور است و حقوق حوزۀ غرب کشور نباید بیش از این پایمال شود. همچنان عبدالهادی قانع، یکی از فعالان مدنی ولایت غور میگوید که گروهی از باشندهگان ولایتهای حوزۀ غرب کشور پس از برپایی خیمههای تحصن در این ولایتها، به دفاع از حقوق مردم برخاستهاند و درد سالهای محرومیت و انزوای سیاسی را فریاد میزنند.
معترضان بر این باورند که شهروندان حوزۀ غرب افغانستان با وجود داشتن نیروهای متخصص و تحصیل کرده، کمترین سهمی را در مقایسه با باشندهگان مناطق دیگر کشور در مشارکت سیاسی دارند. عبدالعزیز شیخالاسلامی، فعال مدنی ولایت بادغیس میگوید که حوزۀ غرب کشور هم اکنون با مشکلات بزرگی از جمله چالشهای امنیتی، اقتصادی و سیاسی روبهرو است. به باور او، تعبیض دوامدار در برابر باشندهگان حوزۀ غرب کشور، منجر به ایجاد فاصله میان مردم و حکومت شده است.
معترضان تأکید میورزند که در کنار برپایی خیمههای تحصن در ولایتهای حوزۀ غرب، سرگرم گفتوگو با مقامهای مرکزی برای دست یافتن به سهم ۳۵ درصدی در مشارکت سیاسی هستند.
هرچند تاکنون دلیل تأخیر در معرفی کابینه برای شهروندان روشن نشده است، اما محمداشرف غنی، رییسجمهور کشور تعلل عبدالله عبدالله، سهمدار حکومت کنونی را در معرفی نامزد وزیران دستۀ انتخاباتیاش را دلیل این تأخیر عنوان کرده است.
با وجود این که شماری از نامزد وزیران جدید از سوی رییسجمهور غنی به سرپرستی وزارتخانهها گماشته شدهاند، اما تاکنون هیچ وزارتی به اهالی حوزۀ غرب کشور اختصاص داده نشده است. معترضان میگویند برخلاف وعدههای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری این دور، به نظر میرسد که حوزۀ غرب افغانستان بار دیگر به باد فراموشی سپرده شده است و جایی برای نیروهای متخصص این حوزه در ترکیب حکومت درنظر گرفته نشده است.