مخالفت سینماگران و فرهنگیان با تخریب سینمای پارک؛ افتخاری که نباید تخریب شود
نویسنده: عبدالجلیل سروش
شمار زیادی از سینماگران و فرهنگیان کشور با تخریب سینمای پارک در شهرنو کابل مخالفت دارند. این فرهنگیان میگویند که سینمای «پارک» یادگار روزهای طلایی کابل است و نباید تخریب شود.
امرالله صالح، معاون نخست ریاست جمهوری هفتۀ گذشته تصمیم دولت را مبنی بر تخریب این سینما اعلام کرد. اکنون شهرداری کابل میگوید که این ساختمان هنری فردا (دوشنبه، نوزدهم عقرب) تخریب خواهد شد. اما شمار زیادی از فرهنگیان و سینماگران این تصمیم را نادرست میدانند.
صحرا کریمی، رییس ادارۀ افغان فیلم امروز (یکشنبه، هژدهم عقرب) در صحبت با خبرگزاری نشانه میگوید: «تصمیم به تخریب سینمای پارک در شهر نو کابل اشتباه است.» خانم کریمی میافزاید که این اقدام، تخریب هنر، تاریخ افغانستان و ادامۀ فرهنگ ویرانگری تلقی میشود و بر هر قیمتی باید جلو آن گرفته شود.
همچنان سید مخدوم رهین، وزیر پیشین اطلاعات و فرهنگ کشور تصمیم شهرداری کابل مبنی بر تخریب سینمای پارک را نادرست میداند. آقای رهین میگوید که سینمای پارک یادگار روزگار طلایی کابل است و خاطرات خوش شهروندان قدیم پایتخت را به همراه دارد.
آقای رهین میافزاید که سینمای پارک روزی آبرومندترین سینمای پایتخت به شمار میرفت و بازدیدکنندهگان آن آداب خاصی را پیروی میکردند. آقای رهین سینمای پارک را افتخار پایتخت عنوان میکند و میافزاید که یادگار روزهای خوش مردم کابل نباید تخریب شود.
وزیر پیشین اطلاعات و فرهنگ همچنان خاطرنشان میسازد که شهرداری کابل به جای تخریب سینمای پارک و تبدیل آن به یک مکان فرهنگی، باید مکانهای دیگری را به ساخت سینما و اماکن فرهنگی و هنری اختصاص دهد.
از سوی هم، نفیسه نفیس، سینماگر کشور نیز با تصمیم شهرداری کابل مبنی بر تخریب سینمای پارک مخالفت میکند. خانم نفیس میگوید که شهرداری کابل باید از تخریب مکانهای فرهنگی و هنری دست بردارد و به بازسازی این مکانهای فرهنگی توجه کند.
اما شهرداری کابل میگوید که ساختمان سینمای پارک در شهرنو کابل از لحاظ تخنیکی قابلیت ترمیم را ندارد از اینرو تخریب میشود. سمیرا رسا، سخنگوی شهرداری کابل میافزاید که تیم تخنیکی این نهاد، امکان بازسازی سینمای پارک را بررسی کرده است. او تأکید میکند که این سینما از استحکام لازم برخوردار نیست و از لحاظ تخنیکی قابلیت ترمیم را ندارد.
سخنگوی شهرداری کابل همچنان خاطرنشان میسازد که به جای این سینما یک بنای فرهنگی و هنری که بتواند برای چندین منظور مورد استفاده قرار گیرد، اعمار خواهد شد.
سینمای پارک یکی از هفده سالن سینمایی در کشور است. در این سینما بیشتر فیلمهای هندی به نمایش گذاشته میشد. ساختمان این سینما پس از 40 سال جنگ، هنوز هم فعال نگهداشته شده است. این سینما از بناهای قدیم هنری در شهر کابل است که در دهۀ چهل خورشیدی ساخته شده است. سینمای پارک در کنار سایر سینماهای کشور در زمان حاکمیت طالبان مسدود شده بود. اما با سقوط رژیم طالبان دوباره روی کار آمد و به فعالیت پرداخت.