هرات

کاهش آمار ابتلا به ویروس کرونا؛ هرات آرام آرام به استقبال گردش‌گران می‌رود

عاطفه غفوری

31 August 2020

در هفته‌های پسین میزان ابتلا به ویروس کرونا در هرات سیر نزولی را می‌پیماید. همزمان با این که هیولای کرونا در حال خوابیدن است، صنعت گردش‌گری در هرات دوباره جان گرفته است. صنعتی که در شش ماه پسین با همه‌گیری ویروس کرنا به گونۀ کامل فلج شده بود و زیان‌های مالی زیادی را برای هوتل‌ها، رستورانت‌ها، مسافرخانه‌ها و شرکت‌های توریستی در هرات رقم زده بود.

با شیوع کرونا در هرات، پروازهای داخلی به این شهر متوقف شد. سفرهای زمینی به این ولایت نیز کاهش یافت و ۱۵۰ شرکت توریستی و خدمات گردش‌گری که در این شهر فعالیت داشتند، خدمات خود را توقف دادند. با آغاز سال نو خورشیدی (1399) هرات تنها برای هراتیان واگذار شد و حضور گردش‌گران داخلی و خارجی و درآمد ناشی از حضور آنان در هرات به صفر تقلیل یافت.

دست‌اندرکاران صنعت گردش‌گری در هرات می‌گویند که در‌آمد این شهر از ورود گردش‌گران داخلی و خارجی سالانه حدود ۲۵ ملیون افغانی است که در شش ماه گذشته عواید این صنعت کاهش چشم‌گیری را تجربه کرده است. در روزهای اوج‌گیری کرونا، هرات تقریباً هیچ درآمدی از ورود گردش‌گران به این شهر نداشت. اکنون اما با کاهش میزان رویدادهای مثبت ویروس کرونا، رفع محدودیت‌ها و فعالیت دوبارۀ شرکت‌های توریستی، گردش‌گری نیز به تدریج در حال جان گرفتن است.

وحیدالله سلطانی، آمر گردش‌گری در ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت هرات می‌گوید که در هفته‌های پسین صدها گردش‌گر از ولایت‌های مختلف کشور از مناظر و مکان‌های تاریخی این شهر دیدن کرده‌اند. به گفتۀ آقای سلطانی، تنها در یک هفتۀ پس از عید قربان حدود ۱۵۰۰ گردش‌گر که بیش‌تر آنان را باشنده‌گان ولایت‌های جنوبی کشور تشکیل می‌دهد، جاذبه‌های گردش‌گری هرات را به عنوان مقصد سفرهای سیاحتی خود گزینش کرده‌اند.

بر بنیاد آمارهای ادارۀ گردش‌گری هرات، هر گردش‌گر داخلی در روزهای اقامت خود در این شهر نزدیک به سه هزار افغانی به چرخۀ اقتصادی این شهر اضافه می‌کند. با این وجود، هرات هنوز چالش‌های جدی را برای رونق دوبارۀ صنعت گردش‌گری در پیش‌رو دارد. وجود موارد مثبت ویروس کرونا در این شهر، افزایش ناامنی و سرقت‌های مسلحانه و نیز گسترش آدم‌ربایی‌ها، گردش‌گران داخلی را برای ورود به این شهر با تردید جدی روبه‌رو می‌سازد.

مسوولان مرکزهای باستانی هرات امیدوارند که هرچه زودتر موانع ورود گردش‌گران داخلی و خارجی به هرات برداشته شود و این شهر شاهد تزریق جان تازه‌یی بر صنعت گردش‌گری خود باشد. بصیر جویا، مسوول قلعۀ اختیارالدین یا ارگ هرات می‌گوید که پس از ماه‌ها رکود در شمار بازدیدکننده‌گان از این مرکز، در سه هفتۀ پسین ارگ هرات پذیرای صدها بازدیدکنندۀ داخلی بوده است. او می‌افزاید که هم‌اکنون روزانه حدود بیست تا سی گردشگر داخلی از ولایت‌های مختلف کشور به هرات سفر می‌کنند و از این قلعۀ باستانی دیدن می‌کنند.

پیش از همه‌گیری ویروس کرونا و در شرایط عادی، هوتل‌های هرات هر ماه میزبان دست‌کم ۴۰ گردش‌گر خارجی و بیش از دو هزار گردش‌گر داخلی بودند اما شیوع ویروس کرونا مسیر تاریکی را برای صنعت گردش‌گری این شهر رقم زد. آنانی که اکنون در هرات برای دیدن این شهر و جاذبه‌های گردش‌گری آن آمده‌اند، می‌گویند که دیدن مناظر طبیعی و جاذبه‌های تاریخی هرات از اصلی‌ترین دلیل انتخاب این شهر به عنوان مقصد سفر بوده است.

صمیم اخپلواک، جوان هلمندی است که برای بازدید از جاذبه‌های باستانی هرات آمده است. او می‌گوید که پس از دو روز اقامت در این شهر تاکنون از چند جاذبۀ تاریخی این شهر از جمله قلعۀ اختیارالدین، مصلای هرات، آرامگاه خواجه عبدالله انصاری و موزیم تاریخی هرات بازدید کرده است. این گردش‌گر جوان می‌افزاید، در صورتی که شاهراه هرات – قندهار امن باشد، هر سال هزاران خانواده از جنوب کشور برای بازدید از هرات به این ولایت سرازیر خواهند شد.

هرات نزدیک به ۷۰۰ آبدۀ تاریخی را در خود جای داده است. آبده‌هایی که باوجود بی‌مهری مسوولان در امر حافظت و مرمت آن، همه‌ساله پای صدها گردش‌گر داخلی و خارجی را به این ولایت می‌کشانند. در شرایطی که صنعت گردش‌گری برای کشورهای مختلف جهان به یکی از اصلی‌ترین منابع درآمد مردم و دولت‌ها به شمار می‌رود، هنوز افغانستان به‌ ویژه ولایت هرات شاهد برنامه‌ریزی و اقدام لازم در این امر نبوده است.