دخترانیکه همسخن گلهای زعفران شدهاند
زعفران مرغوبترین گیاهیاست که همه ساله از نشانی افغانستان در نمایشگاههای بین المللی مقام نخست را میگیرد. محصولات زعفران کشورهای دیگر با زعفران افغانستان رقابت نمیتوانند. اما این گیاه مرغوب نیز حاصل زحمت و کار دستهای دخترانی است که در فصل گل زعفران روی زمینها کار میکنند. بیشترین این دختران از ولایت هرات هستند. در حال حاضر دخترانی که از مکتب و دانشگاه بازماندهاند، روی به جمعآوری گل زعفران آوردهاند، اما کار جمعآوری گل زعفران از یک ماه بیشتر نیست.
مرسل دختر نوجوانیاست که تازه در جمع زنانی پیوسته است که گل زعفران را میچینند. او به خبرگزاری نشانه میگوید: از اینکه اینجا کار میکند خوشحال است. مرسل میافزاید: «از اینکه مکاتب و دانشگاهها بسته شده اند. خوشحال هستم که اینجا کار میکنم.» به باور مرسل اگر دختران خانهنشین شوند، دچار بیماریهای روانی مانند افسردگی میشوند. مرسل که باشنده هرات است، اضافه میکند:« کار در اینجا هم باعث پشتیبانی اقتصادی از خانواده میشود و هم روحیه ما تغییر میکند.» او روزانه ۸ ساعت روی فارم زعفران کار میکند و گل زعفران را میچیند.
سوسن دختر جوان دیگری در حال برداشت گل زعفران در ولایت هرات به خبرگزاری نشانه میگوید که کار روی زمین و به ویژه در فصل برداشت زعفران خوشآیند است. او میگوید این کار باعث می شود که از مشکلات روحی و روانی در امان بمانند. سوسن میگوید: «مکتب نیست و وقتیکه ما اینجا میاییم هم برای ما کار است و هم برای ما تفریح میشود.»
عبدالشکور احراری مسوول یکی از شرکتهای تولید زعفران در ولایت هرات میگوید که پس از خشک سالیهای پیهم برداشت زعفران در هرات خوب نیست. او به این باور است که بحران بیکاری دامنگیر زنان شده است و فصل برداشت زعفران فرصتی خوبی برای آنها است تا درآمدی بتوانند کسب کنند.
آقای احراری همچنان تاکید میکند که این کار برای زنان از نگاه روحی و روانی و هم از نگاه اقتصادی میتواند تاثیر مثبتی تاثیر خوبی داشته باشد. اما او با تاسف میگویند که نرخ دالر و نبود سیستم بانکی استندرد روی صادرات زعفران نیز تاثیر منفی داشته است.
به اساس تازهترین گزارش وزارت صنعت و تجارت طالبان افغانستان که در مارچ سال ۲۰۲۳ به نشر رسیده است. افغانستان در یک سال اخیر ۶۹ تُن زعفران به ارزش ۲۲ میلیون صادرات داشته است.