لایه اوزون

بزرگ‌داشت از روز جهانی «محافظت از لایۀ ازون» در هرات

عاطفه غفوری

16 September 2020

همزمان با شانزدهم سپمتبر، روز جهانی «حفاظت از لایۀ ازون» مسوولان محلی در ولایت هرات می‌گویند که درنظر دارند با آموزش و اطلاع‌رسانی بیشتر به باشنده‌گان این ولایت، مصرف گازهای مخرب برای لایۀ ازون را به حداقل برسانند.

داکتر نوراحمد حیدری، معاون والی هرات می‌گوید که تلاش‌های جدی برای پیش‌گیری از واردات و استفاده از گازهای زیان‌بار به لایۀ اوزون در هرات روی دست گرفته شده است. آقای حیدری امروز (چهارشنبه، ۲۶ سنبله) در مراسم بزرگ‌داشت از روز جهانی حفاظت از لایۀ اوزون تأکید می‌ورزد که همۀ کارشیوه‌های پیش‌بینی شده از سوی نهادهای بین‌المللی برای حفاظت از لایۀ ازون در هرات رعایت می‌شود.

از سوی دیگر، مسوولان ادارۀ محیط زیست در هرات می‌گویند که بی‌توجهی به تخریب لایۀ اوزون به عنوان سپر محافظتی انسان در برابر تابش شعاع ماورای بنفش، زنده‌گی در کرۀ زمین را با خطر نابودی مواجه می‌سازد. نصیراحمد فضلی، رییس این اداره می‌افزاید که گازهای «کلورو فلورو کاربن» یا CFC بدترین دشمن لایۀ اوزون شناخته می‌شود که در قالب وسایل سرمایشی وارد هرات می‌شود.

آقای فضلی خاطرنشان می‌سازد که هم‌اکنون گاز کلورو فلورو کاربن در یخچال‌ها و کولرهای گازی (ایرکندیشن) وارد کشور می‌شود. رییس ادارۀ محیط زیست در هرات همچنان تأکید می‌ورزد که برای جلوگیری از تخریب لایۀ اوزون به وسیلۀ این گاز، یخچال‌سازان و کولرسازان هرات دوره‌های آموزشی لازم را از سوی این اداره، سپری کرده‌اند.

لایۀ اوزون متشکل از یک طبقۀ آکسیجن است. این لایۀ نامریی در حدود 500 کیلومتری جَو زمین، کرۀ زمین را پوشش داده است و به عنوان سپر حفاظتی انسان، نبات و حیوانات در برابر شعاع ماورای بنفش خورشید شناخته می‌شود. مسوولان محیط زیست تأکید دارند که در صورت تخریب این لایه، تابش پرتو خورشید، می‌تواند بیماری‌های بی‌شماری از جمله سرطان پوست را در انسانان به وجود و افزایش دهد.