M11

رویاهای دخترانی که در تابلوهای نقاشی قاب می‌شوند

محمدجان آریا

20 March 2024

شماری از دختران هنرمند به مناسبت نوروز در غرب کابل نمایشگاه نقاشی را زیر عنوان«لبخند» راه اندازی کرده‌اند. مسوولان راه اندازی این نمایشگاه می‌گویند که هدف آن‌ها گردآوری و متحد ساختن خانم‌ها است. زرمینه خاطرزی مسوول برگزاری نمایشگاه لبخند به آژانس خبرگزاری نشانه می‌گوید که آن‌ها با برگزاری چنین نمایشگاه‌ها هنری قدرت زنان را نشان می‌دهند. بانو خاطرزی می‌گوید:« پس از این که دانشگاه و کارهای دیگر به روی زنان بسته شد. گالری نقاشی را باز کردم تا دختران بتوانند یک جای جمع شوند.» او می‌گوید نقاشی تنهاترین راهی است تا هم به استقلالیت مالی برسد و هم‌چنان از وضعیت خفقان‌آوری فرهنگی رهایی پیدا کند. این استاد نقاشی بیش از ۵۰ هنرجو دارد که بیشترین آن‌ها دخترانی اند که از مکتب باز مانده‌اند و برای ادامه رویاهای شان رو به نقاشی آورده اند.


نمایشگاه لب‌خند که در گالری هنرسرا در دشت برچی برگزار شده است به مدت سه روز ادامه دارد. در این نمایشگاه بیش از ۱۰ هنرمند آثار شان را به نمایش گذاشته اند که بیش‌ترین شان را هنرمندان دختر تشکیل می‌دهد.
در این برنامه صدها تن از باشندگان غرب کابل که بیش‌تر شان دختران اند برای بازدید امده‌اند. الینا میرزاد دختر جوانی است که آثارش را در نمایشگاه لبخند به نمایش گذاشته است. این بانوی جوان که بیشتر پرتره نقاشی می‌کند به آژانس خبری نشانه می‌گوید:« من می‌خواهم در آینده یکی از نقاشان معروف از نشانی افغانستان در سطح جهان باشم.» او اضافه می‌کند که برگزاری چنین نمایشگاه های باعث روحیه‌گیر میان دختران و پسران می‌شود. بانو میرزاد در حال حاضر نسبت به مشکلات اجتماعی نمی‌تواند در کارگاه‌های نقاش کار کند. به گفته الینا میرزاد او رویاهایش را در تابلوهای نقاشی قاب می‌کند.


در همین‌حال  حسنا توانا هنرجوی جوان دیگری است که پس از مسدودن مکاتب به روی دختران به هنر نقاشی روی آورده است. او از شش ماه به این‌سو روزانه به گالری هنرسرا در دشت برچی می‌آید. خانم توانا می‌گوید با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کرده است تا خانواده‌اش او را برای یادگیری نقاشی اجازه داده اند. حسنا توانا علاوه می‌کند:« صنف نهم مکتب بودم که دربازه های مکتب بسته شد و بعد انگلیسی می خواندم و حالا رو به هنر نقاشی آورده‌ام.» به باور خانم توانا نقاشی ذهن انسان را آرام می‌سازد و این هنر توانسته است که در ذهن به جای زشتی، تصویر زیبایی‌ها را خلق کند. این دختر جوان تشریح می‌کند که هیچگاه تسلیم وضعیت نمی‌شود و به عنوان یک دختر توانا رویاهایش را دنبال می‌کند.
شیرین رحیمی هنرجوی دیگری گالری هنرسرا است او می‌گوید که هیچ مانع نمی‌تواند که او را نسبت به رویاهایش بی‌باور کند. بانو رحیمی توضیح می‌دهد که علیه محدویت‌ها می‌استد و به کارهایش به عنوان یک نقاش ادامه می‌دهد.

نمایشگاه نقاشی دختران با حضور دختران هنرمند و صدها بازیدکنندگان در غرب کال در حال برگزار شده است که در دو سال آموزشگاه‌ها در این محل شاهد انفجارهای زیاد بوده است که بیش‌ترین آن را گروه داعش به عهده گرفته است. اما پیهم دولت طالبان حضور داعش در افغانستان را انکار کرده اند.