کشاورزان

آغاز برنامۀ «مکتب مزرعه کشاورزان» در ولایت جوزجان

ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت جوزجان برنامۀ کشاورزی‌ ویژه‌یی را برای کشاورزان ولایت جوزجان زیر نام «مکتب مزرعه کشاورزان» آغاز کرده‌ است. مسوولان این ریاست می‌گویند که هدف آنان از راه‌اندازی این برنامه، آشنایی بیش‌تر کشاورزان جوزجان با شیوه‌های نوین کشاورزی است.

خیبر شمس، مدیر تشخیص آفات و امراض نباتی در ریاست زراعت ولایت جوزجان در صحبت با خبرگزاری نشانه می‌گوید: «ما عملاً کشاورزان را بالای زمین‌ می‌خواهیم و به آنان شیوه‌های نوین کشاورزی، آماده ساختن زمین و کِشت کردن را می‌آموزانیم.» آقای شمس اضافه می‌کند که این برنامه همه‌ساله از سوی ریاست زراعت ولایت جوزجان اجرا می‌شود و کشاورزان در کنار یادگیری شیوه‌های نوین زراعتی، آموزش‌های کنترل امراض و آفات نباتی را نیز فرا می‌گیرند.

خیبر شمس می‌افزاید که این برنامه در چهار نقطۀ ولایت جوزجان از جمله ولسوالی‌های آقچه، فیض‌آباد و دو جای دیگر در مرکز این ولایت اجرا می‌شود. قرار است در نخستین دور 80 دهقان پیش‌قدم شامل این برنامه شوند.

مسوولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ولایت جوزجان می‌گویند که کشاورزان با ختم این برنامه دربارۀ چگونه‌گی انتخاب زمین، شخم‌زنی، طریقۀ کودپاشی، کِشت گیاه، کنترل آفات و امراض گیاهی، آبیاری و چگونه‌گی گِردآوری حاصلات معلومات کافی به دست خواهند آورد.

کشاورزانی که در این برنامه شرکت کرده‌اند، محتوای برنامه را برای‌شان سودمند عنوان می‌کنند. اشرف چهل سال می‌شود که کارش کشاورزی است، او می‌گوید: «من در زمین‌های خود پنپه، خربوزه و گندم می‌کارم و در سابق معمولاً خربوزه‌هایم را کِرم می‌خورد، اما حالا پس از آموزش‌هایی که از طریق ریاست زراعت دیده‌ام، می‌دانم که چگونه دواپاشی کنم و حاصلات زمینم نسبت به گذشته افزایش یافته است».

همچنان عبدالمنان کشاورز دیگری است که در زمین‌هایش خربوزه کِشت کرده است. او می‌گوید که پنج سال پیش کشاورزان منطقۀ او چگونه‌گی درست کِشت خربوزه را نمی‌دانستند و حالا از کِشت خربوزه و دیگر محصولات زراعتی راضی هستند. این کشاورز اضافه می‌کند که در سال‌های پیش کشاورزان از زمین‌های‌شان 20 تا 30درصد حاصلات کشاورزی را برمی‌داشتند و حالا تا 90درصد برداشت حاصلات‌شان افزایش یافته است.

این همه در حالی ا‌ست که ولایت جوزجان در شمال کشور در موقعیت جغرافیایی خشک و بدون منابع آبی قرار دارد. همه‌ساله یگانه مشکل کشاورزان در این ولایت کمبود و نبود آب می‌باشد. با وجود وعده‌های حکومت محلی مبنی بر تنظیم آب زراعتی، هنوزهم مشکل آب زراعتی پابرجاست.