دادخواهی زنان دو

دادخواهی فعالان حقوق زن در پیوند به کم‌رنگ بودن نقش زنان در هیأت مذاکره‌کننده صلح

شماری از فعالان حقوق زن در ولسوالی‌های اندخوی، قرغان و خان ‌چهارباغ ولایت فاریاب نشست و راه‌پیمایی‌ مدنی را با اشتراک نماینده‌گان شورای ولایتی فاریاب و با همکاری گروه کاری مشترک جامعۀ مدنی ولایت جوزجان زیر عنوان «نقش و مشارکت زنان در روند صلح افغانستان» برگزار کردند. به گفتۀ آنان، این دادخواهی در پیوند به کم‌رنگ بودن حضور زنان در مذاکرات و روند صلح افغانستان می‌باشد. به باور فعالان حقوق زن در ولایت فاریاب، دستاوردهای دو دهۀ اخیر زنان، نباید قربانی خواست‌ها و شرایط‌ غیرقانونی دو طرف درگیر در جنگ شود. آنان از دولت می‌خواهند که سهم زنان را در هیأت مذاکره‌کنندۀ صلح افغانستان افزایش دهد.

دُرتاج خالقی، ولسوال خان‌چهارباغ ولایت فاریاب امروز (پنج‌شنبه، نوزدهم سرطان) در صحبت با خبرگزاری نشانه می‌گوید: «هدف ما سهم‌گیری فعال زنان در مذاکرات صلح است تا کسی نتواند دستاوردهای هژده ساله زنان را معامله کند.» به گفتۀ بانو خالقی، در روند صلح افغانستان نقش زنان کم‌رنگ است. او می‌افزاید که در مذاکرات صلح باید از زنان نخبه دعوت شود تا بهتر و شفاف‌تر این روند به پیش برود.

 خانم دُرتاج خالقی امیدوار است در دو دهۀ اخیر تغییراتی در ایدیلوژی و دیدگاه طالبان نسبت به زنان افغانستان به میان آمده باشد. به سخن او، نگرانی شبکۀ زنان در ولسوالی‌های چهارگانۀ اندخوی، خان‌چهارباغ و قرغان این است با تفاهم در مذاکرات صلح، وضعیت زنان به بیست سال پیش برنگردد. او اضافه می‌کند که زنان افغانستان  از جامعۀ جهانی می‌خواهند از روند صلح افغانستان را زیر نظارت کامل داشته باشند.

حاجی علی‌شیر انتظار، عضو گروه کاری مشترک جامعۀ ‌مدنی می‌گوید: «ما به عنوان فعالان مدنی در کنار فعالان حقوق زن در ولسوالی خان‌چهار باغ ایستاده‌ایم و از خواست‌ زنان مبنی بر سهم‌گیری فعال آنان در مذاکرات صلح حمایت می‌کنیم.» به باور آقای انتظار، زمان آن فرارسیده است که مردان نیز در کنار زنان بیستند و در قسمت عدالت‌خواهی همگام با زنان باشند. او می‌افزاید که دولت افغانستان باید متوجه این امر مهم باشد که نقش زنان در مذاکرات صلح حتمی و ضروری است.

در همین حال شکیلا بیک‌زاده، فعال حقوق زن در ولایت فاریاب می‌گوید که ما اجازه نمی‌دهیم که دستاوردهای ما قربانی خواست‌های غیرقانونی گروه طالبان شود. او می‌افزاید که باید همۀ شرط و شرایط توافق‌نامه و جزییات مذاکرات صلح با زنان افغانستان در میان گذاشته شود.

این درحالی است که هیأت مذاکره‌کنندۀ دولت افغانستان با گروه طالبان در اوایل ماه حمل سال روان خورشیدی مشخص شد. این هیأت 21 عضو دارد. پنج تن آنان را زنان و شانزده تن دیگر آنان را مردان تشکیل می‌دهند.

فاطمه گیلانی، نادر نادری، عبدالمتین بیک، فوزیه کوفی، ضرار احمد مقبل، عبدالهادی ارغندیوال، محمد رسول طالب، حبیبه سرابی، غیرت بهیر، محمد حفیظ منصور، غلام فاروق مجروح، عنایت‌الله بلیغ، باتور دوستم، کلیم‌الله نقیبی، محمد ناطقی، ایوب انصاری، شهلا فرید، شریفه زرمتی، خالد نور و امین احمدی اعضای این هیأت ۲۱ نفری دولت هستند. تاکنون تاریخ دقیق آغاز مذاکرات مستقیم روشن نیست، اما ارگ ریاست جمهوری احتمال می‌دهد که این مذاکرات تا چند روز دیگر در قطر آغاز خواهد شد.