
رشد بیپیشینۀ زنبور پروری در بدخشان
نزدیک به یک دهه است که زنبور پروری در بدخشان افزایش یافته و کشاورزان زیادی در شماری از ولسوالیهای این ولایت با توجه به اهمیت اقتصادی این سکتور در کنار دیگر فعالیتهای کشاورزیشان به پرورش زنبور میپردازند.
اکنون که زنبور پروری به یک شغل دوامدار و با درآمد برای مردم بدل شده است؛ مسؤولان ادارۀ کشاورزی بدخشان میگویند، این سکتور نسبت به ده سال پیش در این ولایت رشد چشمگیری داشته است.
زنبور داران بدخشان میگویند، تولید عسل آنها در مقایسه به سالهای گذشته افزایش چشمگیری داشته و آنان از این مدرک عایدی خوبی بهدست آورده اند که از این عاید در توسعة زنبور پروری و بهبود اقتصاد خانوادهها استفاده میکنند.
به گفتة مسؤولان ادارۀ کشاورزی بدخشان، هم اکنون بیش از 16840 کندوی زنبور عسل در 597 فارم زنبور پروری این ولایت وجود دارد که این اداره برنامههای را به هدف حمایت از زنبور پروران عملی کرده و همچنان در صدد راه اندازی برنامههای دیگر است.
فضل الدین، یکتن از زنبور پروران ولسوالی شهدا در ولایت بدخشان که از چند سال به اینطرف فارم زنبور پروری ایجاد کرده است میگوید، تولیدات عسل آنها همه ساله در حال افزایش است.
او میگوید، با آنکه فارم زنبور پروریشان در مقایسه به چند سال پیش رشد بیپیشینه داشته و توانسته اند از 20 کندوی عسل فارمشان را به 150 تا 200 کندو برسانند، اما میزان فراوردههای آنها وابسته به چگونگی فصلهای است که شرایط مساعدی برای زیست زنبور و تولید عسل فراهم شود.
این زنبور پرور بدخشانی میگوید، از کارش رضایت دارد، اما انتظار دارد که ادارۀ محلی بدخشان برای انکشاف فارم او و صدها کس دیگر که به این پیشه روی آورده اند، در بخشهای مشورتی و تخنیکی همکاری کند.
به گفتۀ وی آنان هر کیلوگرام عسل را در گذشته از 500 تا 600 افغانی به فروش میرساندند اما پس از افزایش فارمهای زنبور پروری در این ولایت و نبود بازار، بهای هر کیلوگرام عسل به 400 افغانی پایین آمده است.
وی میگوید، در یک سال تا 2100 کیلوگرام عسل تولید میکند، اما نبود بازار مطمئین از مشکلات عمدة فرا راه زنبور پروری آنان است.
در بدخشان بازار مطمین و منظم برای فروش عسل وجود ندارد، بازرگانان به گونۀ پراگنده عسل تولید شده از فارمهای زنبور پروری را خریداری نموده و آن را به مشتریان شان به فروش میرسانند.
صدرالدین یکتن از دکانداران در شهر فیض آباد میگوید، عسل تولید شده در بدخشان از کیفیت و شهرت خوبی برخور دار است و مشتریان بیشماری از داخل و خارج بدخشان برای خریداری عسل نزد او می آیند.
پرورش زنبور عسل در بدخشان سابقۀ طولانی دارد و مسوولان ادارۀ زراعت بدخشان میگویند، عسل تولید شده در بدخشان با توجه به داشتن کیفیت عالی از محبوبیت خوبی در مارکیت افغانستان برخور دار است.
صدر الدین میگوید، به همین خاطر بعضی از افراد سودجو عسلهای مصنوعی را از ولایات دیگر به بدخشان میآورند و به نام عسل بدخشان به فروش میرسانند، این کار بازار عسل آنها را صدمه میزند. او میگوید باید ادارة محلی در این بخش اقدامات عملی کند.
در همین حال کیکاوس تکساری، مسؤول مطبوعاتی ریاست زراعت بدخشان میگوید، سکتور زنبور پروری نسبت به سالهای گذشته در بدخشان رشد چشمگیری داشته و همهساله فارمهای زنبور داری در این ولایت در حال توسعه است.
به گفتۀ وی بیش از 500 فارم زنبور پروری در بدخشان فعالیت دارند که شمار کندوهای زنبور عسل در این ولایت نزدیک به 17 هزار کندو میرسد.
آقای تکساری میافزاید، میزان عسل تولید شدة بدخشان در سال جاری نزدیک به 300 تُن میرسد که در مقایسه به سال گذشته افزایش چشم گیری را نشان میدهد.
مسؤول مطبوعاتی ریاست زراعت بدخشان میگوید، عسل بدخشان از کیفیت و شهرت بالایی در بازارهای بدخشان و بیرون از بدخشان برخور دار است، اما نبود بازار منظم برای فروش عسل در این ولایت از دشواریهای عمدۀ زنبور داران است.
به گفتۀ وی عسل بدخشان اکثرا به گونۀ پرچون و پراگنده در بازارها به فروش میرسد، و این موضوع سبب شده است که به دلیل نبود بازار و مارکیت منظم بهای عسل با توجه به افزایش تولید در بازار کاهش پیدا کند.
وی میگوید، برای رشد زنبور پروری باید برنامههای به منظور حمایت از زنبور پروران روی دست گرفته شود تا از یکطرف در وضعیت زندگی زنبور داران تغییر مثبت بهوجود بیاید و از سوی دیگر اقتصاد محلی توسعه یابد.
با آنکه زنبور داران از کم توجهی مسؤولان محلی بدخشان نسبت به پیشهشان شکایت دارند، اما مسؤولان ادارۀ زراعت بدخشان میگویند، آنان در همکاری با نهادهای کمک کننده برنامههای زیادی را به هدف حمایت از زنبور داران عملی کرده اند و در نظر دارند تا با روی دست گرفتن برنامههای تازه در زمینۀ بازاریابی برای تولیدات عسل بدخشان، سکتور زنبور پروری را در این ولایت توسعه دهند.
زنبور داران بدخشان هم میگویند، انتظار دارند که به همکاری ادارۀ زراعت بدخشان بتواند، فارمهای زنبور پروریشان را توسعه بدهند و در کنار بالا بردن سطح عایدشان برای شماری از افراد بیکار، زمینۀ کار خلق کنند و یکی از چرخههای توسعۀ اقتصاد محلی را به چرخش بیاورند.