2277461

روایت جنگ و آوارگی در غور؛ صدها خانواده به کمک فوری نیاز دارند

Shafiqullah Atif

18 December 2019

با پایان نبردهای چند روزۀ هوایی و زمینی نیروهای امنیتی با طالبان در منطقۀ سومک ولسوالی دولت‌یار ولایت غور ده‌ها طالب از پای در آمدند.

این منطقه ده ماه قبل به تصرف طالبان در آمده بود.

ادارۀ محلی این ولایت می‌گوید، دست کم 40 تن از طالبان مسلح در این درگیری­‌ها کشته شده‌­اند. اما وزارت دفاع و فرماندهی پولیس غور این آمار را بیش از 50 تن عنوان کرده‌اند.

عبدالحی خطیبی سخنگوی والی غور می‌گوید، این عملیات به‌دنبال مسدود شدن شاهراه غور- کابل توسط طالبان، راه‌اندازی شد که مواضع طالبان از هوا و زمین مورد حملۀ نیروهای امنیتی قرار گرفت.

آقای خطیبی می‌­گوید، در این عملیاتِ شش روزه، پانزده روستای منطقۀ سومک از وجود طالبان پاک‌سازی و امنیت نسبی به این منطقه باز گردانده شده است.

آوارگان بی‌­پناه

شورای ولایتی غور اما می‌گوید، در نتیجۀ عملیات «خالد» در منطقۀ سومک صدها خانواده آواره شده اند.

محمد مهدوی عضو شورای ولایتی این ولایت وضعیت این آوارگان را نگران کننده توصیف می‌کند.

او می­‌گوید، سردی هوا، نبود سرپناه و عدم دسترسی به غذای کافی، جان این خانواده‌­ها را تهدید می‌کند و در صورت تعلل در کمک‌­رسانی؛ بیم آن می­‌رود که زنان و کودکان زیادی جان خود را از دست بدهند. آقای مهدوی دلیل آواره شدن این خانواده­‌ها را استفادۀ طالبان از خانه‌­های این اشخاص به عنوان سنگر یاد می­‌کند.

هم‌زمان سخنگوی والی غور ضمن تایید این موضوع می­‌گوید، هنوز میزان خسارات به‌جا مانده از این جنگ و شمار آوارگان ملکی محاسبه نشده است.

غیرنظامیان در محاصرۀ ماین‌­ها

فعالان مدنی غور می‌گویند، بر اساس گزارش­‌ها و مشاهدات آن‌ها پس از بمباران منطقۀ سومک جسد چندین طالب در صحنۀ نبرد باقی مانده است و هنوز این منطقه در شرایط جنگی به‌سر می­‌برد.

حسن حکیمی فعال مدنی در غور می­‌گوید، احتمال می‌­رود بخشی از اجساد باقی مانده، مربوط به غیر نظامیان باشد.

او تاکید می­‌کند که طالبان تمام مسیرهای منتهی به سومک را ماین‌گذاری کرده اند و مردم حتی نمی‌توانند از روستایی به روستای دیگر بروند.

به باور او شرایط آوارگان نگران کننده است.

حالا هم سرمای شدید هوا و برف گرفتگی مسیرهای دسترسی به این منطقه، و کمبود امکانات، کمک‌رسانی به آوارگان را به شدت سخت کرده است.

آوارگانی که نه راه پیش دارند و نه راه بازگشت. در صورت گیرماندن در شرایط فعلی، بیم آن می‌رود؛ ولایت غور شاهد یک فاجعه انسانی باشد.