هیأت حقیقتیاب ریاست جمهوری: تحقیقات دربارۀ شکنجه و پرتاب کارجویان افغانستان به رودخانه ادامه دارد
اعضای هیأت حقیقتیاب ریاست جمهوری که برای بررسی ادعای شکنجه و پرتاب کارجویان افغانستان به رودخانۀ «هریرود» از سوی مرزبانان ایرانی به ولایت هرات سفر کردهاند، میگویند که بررسی، جستوجوی شواهد، گفتوگو با نهادهای محلی، مردم و دیدار با خانوادههای قربانیان همچنان ادامه دارد.
این هیأت ده نفری به ریاست محمد حمید طهماسبی، بازرس ارشد نیروهای مسلح کشور امروز (یکشنبه، بیستویکم ثور) اعلام کرد که نتایج دو روز تحقیقاتشان را که در پیوند به رویداد شکنجه و کشته شدن شماری از کارجویان افغانستان در امتداد مرز با ایران، انجام دادهاند، به ریاست جمهوری میفرستند. آقای طهماسبی در یک نشست خبری در هرات خاطرنشان میسازد که پیشنهاد بررسی ابعاد مختلف این رویداد با موافقت مقامهای ایرانی مواجه شده و با تعیین هیأت ایرانی، کار مشترک برای بررسی بیشتر این قضیه، آغاز خواهد شد.
محمد حمید طهماسبی میگوید، بررسیهای نخستین نشان میدهد که شمار افرادی که جمعۀ گذشته (دوازدهم ثور) در جستوجوی کار وارد خاک ایران شده بودند ۴۶ نفر بوده است. آقای طهماسبی میافزاید که تاکنون مرگ ده تن این کارجویان مشخص شده است و از پانزده تن دیگر آنان خبری در دست نیست. همچنان شمار نجات یافتهگان این رویداد ۲۱ تن اعلان شده است.
اعضای رهبری هیأت حقیقتیاب دولت افغانستان میگویند که احتمال تغییر در آمار ارایه شده وجود دارد؛ زیرا کار این هیأت تاکنون نهایی نشده است.
این درحالی است که رویداد مرگبار جمعۀ گذشته (دوازدهم ثور) در منطقهیی به نام «دهانۀ ذوالفقار» در ولسوالی گلران ولایت هرات رخ داده است. جایی که دهها تن از کارجویان افغانستان، در جستوجوی کار و فرار از گرسنهگی موجود در کشور راه سفر به کشور ایران را در پیش گرفته بودند. اما مرزبانان ایرانی پس از بازداشت و شکنجۀ این افراد، آنان را وادار کردهاند که خود را به رود پر از آب پرتاب کنند.
همزمان با این، والی هرات از آغاز جستوجوها برای پیدا کردن اجساد سایر قربانیان این رویداد خبر میدهد. وحید قتالی، والی هرات که به ولسوالی گلران سفر کرده بود میگوید دستور داده است که با استفاده از همۀ منابع لازم تا یک هفتۀ دیگر بستر هریرود را برای دریافت اجساد قربانیان دیگر این رویداد، تلاشی کنند. آقای قتالی میافزاید که رویداد شکنجه و وادارسازی کارجویان افغانستان برای ورود به آبهای هریرود واقعیت انکار ناپذیر است و آنان در حال بررسی کامل شواهد این رویداد هستند.
مشخص نیست که اعضای هیأت حقیقتیاب ریاست جمهوری چه زمانی بررسیهایشان را به پایان خواهند رساند. اما آنچه خانوادههای قربانیان و شهروندان کشور انتظار دارند، تامین عدالت در این زمینه است. مقامهای ایرانی از این پیش، اعلام کردهاند که موضوع به دریا انداختن کارجویان افغانستان توسط مرزبانان این کشور، واقعیت ندارد و تصاویر به دست آمده نشان میدهد که این رویداد در مرز مشترک افغانستان – ایران اتفاق نیفتاده است.