کمک ده میلیونی حکومت به سیلابزدهگان بدخشان؛ چالش اسکان مجدد 4هزار خانواده هنوز پابرجاست
به دنبال خسارات ناشی از سیلابهای اخیر در بدخشان، حکومت ده میلیون افغانی را جهت رسیدهگی به آسیبدیدهگان این سیلابها و پاسخدهی به رویدادهای طبیعی در این ولایت اختصاص داده است. مسوولان وزارت دولت در امور رسیدهگی به رویدادهای طبیعی میگویند که این پول برای کمکرسانی به آسیبدیدهگان و راههای جلوگیری از تهدید رویدادهای طبیعی مصرف خواهد شد.
غلام بهاءالدین جیلانی، وزیر دولت در امور رسیدهگی به رویدادهای طبیعی که صبح امروز (یکشنبه، یازدهم جوزا) جهت بررسی وضعیت آسیبدیدهگان و خسارات به جا مانده از سیلابهای اخیر به ولایت بدخشان آمده است، میگوید که حکومت از آغازین روزهای سرازیر شدن سیلابها تلاش کرده است تا در هماهنگی با نهادهای کمککننده، روند کمکرسانی را به آسیبدیدهگان این ولایت سرعت بخشد. به گفتۀ او، وزارت دولت در امور رسیدهگی به رویدادهای طبیعی افزون بر کمکرسانیهای عاجل در نظر دارد با شناسایی مناطق معروض به خطر، برنامههای راهبردی را جهت نجات جان مردم از خطر تهدید رویدادهای طبیعی، عملی کند. آقای جیلانی میافزاید: «همۀ مشکلات، طرحها و پیشنهادهای مردم را با حکومت مرکزی شریک میسازم تا بتوانیم با توجه به آسیبپذیر بودن ولایت بدخشان از ناحیۀ رویدادهای طبیعی، راهکارهای پاسخگو و مشخصی را روی دست بگیریم.»
مسوولان محلی بدخشان میگویند که در پی بارندهگیهای اخیر و سرازیر شدن سیلابها خسارات هنگفت مالی به باشندهگان ولسوالیهای شهدا، یمگان، بهارک، شکی، آرگو و قسمتهای از شهر فیضآباد، مرکز این ولایت وارد شده است. سید عبدالله همایون دهقان، رییس ادارۀ مبارزه با رویدادهای طبیعی در بدخشان میگوید که در نتیجۀ سیلابهای چند روز پسین در این ولایت بیش از 200 خانۀ رهایشی، صدها جریب زمین زراعتی و شمار زیادی از کانالهای آبرسانی و جادهها در این ولسوالیها تخریب شدهاند. به گفتۀ او، بدخشان از ولایتهای حادثهخیز است و همهساله در پی سرازیر شدن سیلابها، رانش زمین و برفکوچها خسارات هنگفت مالی و تلفات جانی به باشندهگان این ولایت وارد میشود.
در همین حال، عبدالروف انعامی، نمایندۀ مردم بدخشان در مجلس نمایندهگان میگوید که برنامههای حکومت در امر مبارزه با رویدادهای طبیعی، مقطعی و زودگذر است و نمیتواند مشکلات مردم این ولایت را به گونۀ بنیادی از ناحیۀ نجات از خطر تهدید رویدادهای طبیعی، برطرف کند. آقای انعامی میافزاید: «حکومت در امر مبارزه با رویدادهای طبیعی همواره با معلولها مبارزه کرده است نه با علتها». به سخن او، یگانه راه جلوگیری از خسارات رویدادهای طبیعی، اسکان مجدد باشندهگان مناطق معروض به خطر این ولایت به نقاط مصون است که با عملیسازی این برنامه حکومت میتواند از یکسو مردم را از خطر تهدید و خسارات پیهم نجات دهد و از سویی دیگر نیازی به کمکرسانیهای تکراری همهساله نداشته باشد. شمار خانوادههایی که در معرض خطر قرار دارند به چهار هزار خانواده میرسد.
همچنان بشیر صمیم، رییس شورای ولایتی بدخشان در نشستی که به منظور پاسخدهی و کمکرسانی به آسیبدیدهگان سیلابهای اخیر در بدخشان برگزار شده است، میگوید که همهساله در پی سرازیر شدن سیلابها بخشهای عمدۀ شاهراه کشم – فیضآباد و شمار زیادی از جادههایی که ولسوالیها را با مرکز وصل میکنند، تخریب میشوند. او میافزاید که مسوولان محلی به جای ترمیم و پاککاری این جادهها، با اعمار چندین پل عبوری، دیوارهای استنادی و تحکیمات ساحلی میتوانند از تخریب این جادهها در پی سرازیر شدن سیلابها جلوگیری کنند.
آقای صمیم به وزارت دولت در امور رسیدهگی به رویدادهای طبیعی پیشنهاد میکند که به دلیل دور بودن راههای رفتوآمد به بسیاری از ولسوالیهای بدخشان باید جهت رسیدهگی و پاسخدهی به رویدادهای احتمالی، گدامها و ذخایر استراتژیک از قبل ساخته شود تا در هنگان نیاز به زیاندیدهگان کمکرسانی آنی صورت گیرد.
با این حال، رییس ادارۀ مبارزه با رویدادهای طبیعی بدخشان میگوید که این اداره در سالهای پسین برنامههای زیادی را به هدف اسکان مجدد باشندهگان مناطق معروض به خطر و پاسخدهی به رویدادهای طبیعی عملی کرده است. او میافزاید که در حال حاضر بیش از چهار هزار خانوادۀ دیگر در این ولایت به اسکان مجدد نیاز دارند و بیشتر این خانوادهها در معرض تهدید رانش زمین، سنگریزه، برفکوچ و سیلابها قرار دارند. رییس مبارزه با رویدادهای طبیعی بدخشان خاطرنشان میسازد که آنان بررسیهای مقدماتی و نیازسنجی از خانوادههای معروض به خطر را در این ولایت نهایی ساختهاند و برنامههایی را نیز به منظور عملیسازی این طرح، در دستور کار دارند.
با این همه، وزیر دولت در امور رسیدهگی به رویدادهای طبیعی پس از شنیدن انتقادها و پیشنهادهای باشندهگان بدخشان در امر مبارزه با رویدادهای طبیعی میگوید که حکومت متعهد بر مبارزۀ جدی با رویدادهای طبیعی است و در راستای پاسخدهی به این رویدادها و رسیدهگی به نیازمندان از هیچگونه تلاش دریغ نخواهد کرد. او خاطر نشان میسازد که در همکاری با نهادهای کمککننده و در هماهنگی با مسوولان محلی بدخشان روی طرح مبارزه با رویدادهای طبیعی در این ولایت کار میکند تا بتوانند با عملیسازی آن، خطرات تهدید رویدادهای طبیعی را به حد اقل برسانند.
با آنکه مسوولان محلی بدخشان همهساله از آمادهگیها برای پاسخدهی به رویدادهای طبیعی سخن میگویند، اما باشندهگان مناطق دور دست بدخشان میگویند که کمکرسانی حکومت به آسیبدیدهگان بیشتر به نوشداروی پس از مرگ میماند و فاصله میان رویدادهای طبیعی و کمکرسانی در مواردی یک ماه زمان را در بر میگیرد تا به نیازمندان برسد.