
آغاز موج دوم کرونا؛ وزارت صحت با این فلاکت چگونه مبارزه میکند؟
وزارت صحت عامه از آغاز موج دوم ویروس کرونا در کشور خبر میدهد. شیوع این ویروس در جریان ده هفتۀ گذشته افزایش چهار برابری داشته است.
احمدجواد عثمانی، سرپرست وزارت صحت عامۀ کشور امروز (چهارشنبه، 28 عقرب) در یک نشست خبری در کابل میگوید که شیوع موج دوم ویروس کرونا در کشور آغاز شده است. او میافزاید که تدابیر جدی برای مهار موج دوم این ویروس از سوی وزارت صحت عامه روی دست گرفته شده است.
آقای عثمانی خاطرنشان میسازد که وزارت صحت عامه یک برنامۀ جامع برای مهار شیوع موج دوم ویروس کرونا تدوین کرده است و بودجۀ لازم برای تطبیق این برنامه به همۀ ولایتهای کشور فرستاده شده است. به گفتۀ او، کمیتههای اضطرار مبارزه با ویروس کرونا در مرکز و ولایتهای کشور نیز کار خود را آغاز کردهاند.
سرپرست وزارت صحت عامه تعطیلی مکتبها و سالنهای عروسی را در گام نخست از تدابیر پیشگیرانه برای مهار موج دوم کرونا عنوان میکند. به گفتۀ آقای عثمانی، بنابر تصمیم کابینه به هدف مبارزه با ویروس کرونا، مکتبها پس از پانزدهم ماه قوس تعطیل اعلام شدهاند و سالنهای عروسی نیز تا آخر ماه قوس تعطیل خواهند شد. به گفتۀ او، شهرداریها تصمیم کابینه برای تعطیلی سالنهای عروسی را عملی خواهند کرد.
آقای عثمانی همچنان سفر به کشورهای منطقه از جمله، هند، ایران و پاکستان را از عوامل افزایش ابتلا به این ویروس میخواند و میگوید که سفرهای غیرضروری به این کشورها باید محدود شود. او از شهروندان کشور میخواهد که ضمن محدود کردن سفرهای غیرضروری به این کشورها، تدابیر صحی برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا را نیز روی دست بگیرند.
استفادۀ گسترده از ماسک، شستن مکرر دستها و رعایت فاصلۀ اجتماعی از ابتداییترین تدابیری برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا شمرده میشود. آقای عثمانی میگوید، اگر 95 درصد جمعیت کشور از ماسک استفاده کنند، موج دوم ویروس کرونا به سادهگی مهار خواهد شد.
افزایش روزافزون موارد مثبت ویروس کرونا در کشور
ارقام روزانۀ وزارت صحت عامه در جریان حدود دو ماه گذشته افزایش روزافزون موارد مثبت این ویروس را در کشور نشان میدهد. بر اساس آمار این وزارت، ثبت موارد مثبت این ویروس در هفتۀ سیوپنجم به 178 مورد رسیده بود؛ کمترین میزان موارد مثبت این ویروس از زمان آغاز شیوع کرونا. اما این رقم در دو ماه گذشته به شدت افزایش یافته است.
ارقام این وزارت نشان میدهد که در جریان 10 هفتۀ گذشته موارد مثبت این ویروس به 876 مورد افزایش یافته است. رقمی که افزایش چهار برابری موارد مثبت ویروس کرونا را در هفتۀ چهلوپنجم نسبت به هفتۀ سیوپنجم نشان میدهد. هرچند گراف افزایش موارد مثبت این ویروس صعود خطی را طی میکند، اما سرپرست وزارت صحت عامه خاطرنشان میسازد که افزایش ابتلا به این ویروس نشان دهندۀ آغاز موج دوم کرونا در کشور است.
امکانات مبارزه با کرونا در افغانستان
هرچند آغاز موج دوم ویروس کرونا خالی از نگرانی نیست، اما مسوولان وزارت صحت عامه میگویند که وضعیت نظام صحی برای مقابله با موج دوم این ویروس به مراتب نسبت به گذشته بهتر است. به گفتۀ اکمل سمسور، سخنگوی این وزارت، هماکنون 52 شفاخانه در سطح کشور برای تجرید بیماران کرونا اختصاص داده شده است. این در حالی است که تنها 36 شفاخانه هنگام آغاز موج اول این ویروس در کشور به تجرید بیماران مبتلا به ویروس کرونا در کشور اختصاص یافته بود. آقای سمسور علاوه میکند که با وجود بهبودی نظام صحی، حدود 90 درصد مبتلایان ویروس کرونا در کشور علایم خفیف از خود نشان میدهند و در شفاخانهها بستری نمیشوند.
سخنگوی وزارت صحت عامه همچنان میگوید که این وزارت برای نظارت از وضعیت صحی بخش عمدۀ بیماران کرونا که در خانهها قرنطینه میشوند را نیز زیر نظارت خواهد داشت. به گفتۀ او، این وزارت تیمهای منظم نظارتی را ایجاد کرده است و به شکل هفتهوار از این بیماران بازدید خواهند کرد. سخنگوی وزارت صحت عامه اطمینان میدهد که وزارت صحت عامه در نظر دارد با آغاز موج دوم کرونا، شیوع این ویروس را به صورت همهجانبه زیر کنترل قرار دهد.
واکسن کرونا تا چند ماه دیگر به بازار خواهد آمد
بسیاریها چشم به راه ساخت واکسن کرونا هستند، اما تا عرضه شدن مقدار انبوه این واکسن در بازار طوری که همه به آن دسترسی پیدا کنند، مدتی زیادی را در بر خواهد گرفت. سرپرست وزارت صحت عامه میگوید که افغانستان در جمع 192 کشوری است که در ایتلاف جهانی واکسن کرونا قرار دارند و با عرضۀ این واکسن، شهروندان افغانستان نیز از آن مستفید خواهند شد.
سرپرست وزارت صحت عامه اما خاطرنشان میسازد که عرضۀ انبوه واکسن کرونا در افغانستان دستکم 9 ماه زمان دربر خواهد گرفت. به گفتۀ او، هماکنون دو نوع واکسن متفاوت به بازار عرضه شده است و تا نیمۀ سال آیندۀ میلادی این واکسن به بازار افغانستان نیز به شکل انبوه عرضه خواهد شد. به بیان او، تا پایان سال آیندۀ میلادی 20 درصد نفوس افغانستان واکسن کرونا دریافت خواهند کرد.
وزارت صحت عامه از شهروندان میخواهد که تا هنگام دریافت واکسن کرونا تدابیر وقایهیی ابتلا به کرونا و موارد بهداشتی را به گونۀ جدی رعایت کنند. این در حالی است ویروس کرونا سال گذشته نخست در شهر ووهان چین شیوع پیدا کرد. سپس این ویروس همهگیر بیشتر کشورهای جهان را متضرر ساخت.
نخستین واقعۀ مثبت ویروس کرونا در کشور در پنجم ماه حوت سال گذشته (1398) در ولایت هرات ثبت شد. نخستین شهروندی که به ویروس کرونا مبتلا شده بود، به تازهگی از ایران وارد کشور شده بود. باز بودن مرز افغانستان با ایران و بازگشت شهروندان کشور از ایران شیوع این ویروس را در همۀ ولایتهای کشور گسترش داد.
در حال حاضر شمار مجموعی مبتلایان ویروس کرونا در کشور به 43 هزار و 681 تن رسیده است. از این میان، 35 هزار و 160 تن دوباره صحتیاب شده و یکهزار و 638 تن دیگر در نتیجۀ ابتلا به این ویروس، جان باختهاند.